Održavanje i čišćenje NATIVO™ materijala

NATIVO™ saveti za održavanje i čišćenje materijala. Poštujte ova uputstva kako bi Vaš nameštaj uvek izgledao uredno i bio dugotrajan.

Prirodni uslovi mogu biti otežavajuće okolnosti za održavanje boje i teksture materijala. Izloženost svetlosti jedan od glavnih uzroka propadanja kože, štofa i eko kože. Dizajnerske garniture, krevete i ostali asortiman nemojte pozicionirati na mestima gde će direktno biti izloženi prirodnoj ili veštačkoj svetlosti. Ovde se ubraja mesečina, sunce, halogeno osvetljenje, itd...Usled direktnog zračenja rizikujete dekoloraciju i omekšavanje vlakana u materijalu.

Italijanska koža
  • Jednom nedeljno - brisanje prašine. Kožni nameštaj nežno pređite vlažnom nepaperjastom krpom.
  • Jednom u 3 meseca - površinsko pranje. U vodi rastvorite neutralni sapun. Rastvor krpom nanesite na kožu vodeći računa da je ne natopite - dobro iscedite krpu pre nanošenja na nameštaj. Tretirane površine isperite krpom i čistom vodom. Izbegavajte agresivne tečne sapune za domačinstvo i proizvode sa hemijom. Savetujemo da isprobate rastvor na malom delu nameštaja pre nego što tretirate celu površinu nameštaja.
  • Jednom u 3 meseca - zaštita. Zaštitnu kremu nanesite nakon pranja kože. KRema će stvoriti zaštitni sloj koji brani kožu od trenja uwrokovanog korišćenjem, fleka, i agresivnih kiselina iz znoja. Naš savet je da izbegavate proizvode koji nisu namenjeni za održavanje i zaštitu kože.
Eko koža
  • Jednom nedeljno - brisanje prašine. Kao i kod italijanske kože, nameštaj nežno pređite vlažnom nepaperjastom krpom.
  • Jednom mesečno - čišćenje i nega. U vodi rastvorite neutralni sapun. Rastvor krpom nanesite na eko kožu vodeći računa da je ne natopite - dobro iscedite krpu pre nanošenja na nameštaj. Delikatno trljajte površinu nameštaja od eko kože. Ovaj materijal možete tretirati i mlekom za skidanje šminke - nanesite malo proizvoda na vaticu i nežno trljajte željenu površinu.
  • Jednom mesečno - zaštita. Nakon čišćenja možete naneti specijalan vosak namenjen za eko koži. Taj vosak je hrani i štiti. Eko koži je potrebna hidratacija jer nije prirodan materijal.
Štof

Nameštaj od štofa je jednostavan za održavanje - potreban je samo usisivač i malo dobre volje! Ne koristite hemijske rastvore i sredtva jer osetljiva vlakna mogu da se unište.

  • Jednom mesečno - usisavanje prašine. Za ovaj proces potrebni su Vam usisivač i specijalni nastavak za nameštaj koji na svom kraju ima finu četku. Ne savetujemo da koristite najveću snagu usisivača. Takođe, nemojte jako upirati i trljati materijal kako ne bi došlo do cepanja vlakana. Usisavanjem ćete eliminisati suve čestice iz nameštaja od štofa.
  • Jednom u 6 meseci - pranje materijala. Ovim procesom eliminisaćete masnu prljavštinu koja uprkos usisavanju ostaje zalepljena za tekstilna vlakna. Neutralan šampon razblažite u mlakoj vodi (razmera 1:5 - šampon:mlaka voda). Sa dobijenim rastvorom natopite sunđer i iscedite ga. Pređite površinu u štofu i blago trljajte. Sunđer redovno ispirajte i nanosite čist rastvor. Postupak je potrebno ponoviti na svim površinama jednako. Vodite računa da ne natopite materijal. Ostaci šampona u tekstilu će kristalizirati i biće uklonjeni kada budete usisavali prašinu.