Saveti za negu nameštaja

Pratite naše savete za idealnu negu Vašeg nameštaja.

Uzroci starenja

Svetlo

Svetlost je jedan od najvažnijih uzroka starenja kože, veštačke kože i štofa. Kauč ili fotelja nikada ne sme biti izložena direktnom sunčevom svetlu (suncu) ili snažnom izvoru veštačke svetlosti (halogen), pošto su vlakna obojena i oslabljena.

Prašina

Nameštaj se praši svakog dana. Nemojte ostavljati više od nedelju dana bez čišćenja vašeg nameštaja tkaninom ili usisivačem.

Nega kože

Ova stavka je posvećena uobičajenom održavanju – ako vaš komad nameštaja ima trajnu fleku, kliknite ovde.

Otprašivanje mora biti obavljeno svake nedelje. Nanesite vlažnu tkaninu bez vlakana bez intenzivnog trljanja.

Čišćenje treba vršiti svaka 3 meseca. Očistite kožu bez sapuna ili  pomoću sapunicom sapuna iz Marseja, odnosno sa losionom za čišćenje (izbegavajte agresivne tečne sapune za domaćinstvo i sve proizvode koji sadrže rastvarače). Isperite tretirane površine. Ovo čisti površinu kože.

Zaštitu treba primeniti svaka 3 meseca. Nakon pranja kože, naneti zaštitnu kremu na čistu kožu. Ova krema stvara sloj koji štiti kožu od trenja, što se odnosi na upotrebu, mrlje i pritisak kiselog znojenja. Izbegavajte voske ili proizvode koji nisu specifični za kožna sedišta.

Nega veštačke kože

Otprašivanje mora biti obavljeno svake nedelje. Nanesite vlažnu tkaninu bez vlakana bez intenzivnog trljanja.

Da biste očistili sofu, natopite sapunicom i pažljivo masirajte. Takođe možete koristiti pamuk sa malo odstranjivača šminke. Konačno, možete da primenite specijalnu voštanu veštačku kožu koja neguje i trajno štiti.

Nega štofa

Održavanje štofa je lako uz usisivač. Nikada ne koristite rastvarače za održavanje vaše dnevne sobe (esencije, deterdženti, itd.). Vlakna tkanine ne mogu izdržati upotrebu određenih proizvoda. U svakom slučaju, treba izbegavati upotrebu hemikalija.

Brisanje prašine mora se vršiti svakog meseca. Koristite usisivač opremljen specijalno dizajniranom mlaznicom, poželjno mekom četkicom. Izbegavajte da koristite usisivač na punoj snazi. Ne trljajte preterano da biste izbegli trošenje materijala.

Čišćenje treba vršiti svakih 6 meseci. Usisivač uklanja suvu prašinu. Masne mrlje ostaju vezane za tekstilna vlakna i moraju se ukloniti čišćenjem površine kako bi se sprečilo da tkanina postane sivkasta. Razblažite šampon u posudi (1 deo šampona, 5 delova mlake vode). U tečnost umočite krpu ili veliki sunđer i izvadite je da zadržite samo preostalu vlagu. Postavite rukavicu ili sunđer na površinu vašeg tekstila nežno tapkanjem. Redovno isperite rukavicu da biste uklonili prljavštinu. Radite ravnomerno bez vlaženja tkanine kako biste izbegli tragove. Ova radnja je jednostavno čišćenje površine kako bi se uklonila lepljiva i masna prašina. Ostaci šampona postaju suvi u suvom stanju i uklanjaju se usisivačem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *