Kako ukloniti fleke sa kožnog nameštaja?

Fleke od crvenog vina kožnom kauču, fleke od pečenja na kožnoj stolici u trpezariji – iako je koža čvrst materijal, ovaj prirodni proizvod nije otporan na fleke. Sofu nije moguće doneti na čišćenje u obližnjoj perionici. Međutim, većina prljavštine se može ukloniti ili barem smanjiti tako da se ne primeti. Uvek pokušajte ukloniti mrlje sa kožnog nameštaja što je brže moguće. Što duže stoje i suše se -to se fleke teže otklanjaju.

Kako se uklanjaju fleke sa kožnog nameštaja?

Nameštaj je za sedenje. Dakle, na kožnoj sofi treba da se sedi. Ako želite da sedite na sofi i popijete kafu, trebalo bi da budete pažljivi. Nebriga može lako da dovede do mrlje na kožnom nameštaju.

Prvo identifikujte vrstu kože

Nije svaka koža ista.  Stoga, pre nego što krenete da tretirate fleku, morate se uveriti koja vrsta koža se koristi na Vašem nameštaju. Na osnovu toga se bira sredstvo za čišćenje. Gruba podela je na glatku i grubu kožu, kao i anilinsku odnosno prirodnu kožu. Pored toga, u salonima nameštaja je takođe dostupan nameštaj sa PU kožom. Poliuretanska koža podeljena koža koja je obložena poliuretanom. Stoga nema otvorene pore. Mast, nečistoće i druge nečistoće lako se uklanjaju blagim rastvrorom sapuna u vodi i mekom krpom. Situacija je drugačija od nameštaja od prave kože. Anilin koža je posebno otvorena glatka koža i zato apsorbuje veoma dobro, čak i u dubokim slojevima. To je lako prepoznati jednostavnim kapaljen vode, koja odmah ostavlja tamno mesto na površini. Međutim i druge vrste glatke kože takođe apsorbuje prljavštinu. Gruba koža, popularno poznata i kao antilop, ako se na njoj pogrešnim postupkom uklanjaju fleke, brzo gubi sjaj i šarm. Dakle, ako se neka vrsta kože pogrešno tretira, nameštaj se može trajno oštetiti.

Sprej za čišćenje iz prodavnice

Postoje specijalni sprejevi za čišćenje, koje je vrlo jednostavno koristiti, i koji su dostupni u prodavnicama. Postoje u obliku spreja ili kreme, ali i kao blaga pena. Naravno, za svaki tip kože postoji posebno sredstvo za čišćenje. Uvek je najbolje je da prvo testirate sredstvo za čišćenje na nekom neupadljivom delu nameštaja. Na primer, na donjoj strani jastuka, jer tako možete sprečiti neželjena iznenađenja. Preporučuje se upotreba nežnih četki, kao i vunenih i lanenih krpa koje dobro upijaju. Antilop se uvek mora tretirati sa specijalnom četkom, da ne bi došlo do slepljivanja vlakana, nakog čega bi tretirano mesto kasnije bilo svetlije. Takođe, možete prvo da pokušate tretiranje fleke sa specijalnom gumicom za brisanje kožnog nameštaja, koje je dostupno u specijalizovanim prodavnicama. U većini slučajeva ovaj tretman uspeva.

Kućna sredstva za čišćenje fleka sa kožnog nameštaja

Ako ne želite da koristite hemijska sredstva za čišćenje, možete uvek da koristete kućne sredstva za čišćenje. U zavisnosti od vrste fleka, kožni nameštaj se takođe može vratiti u prvobitno stanje. Naročito česte su fleke od masti na kožnom nameštaju. Njih treba ugrejati nečim, na primer flašom za grejanje. Nakon toga fleku treba posuti puderom koji ima dobru moć upijanja. Kao vrlo dobri su se pokazali skrob (krompirni ili kukuruzni), kao i talk, usitenjena školska kreda ili bebi puder. To bi trebalo da apsorbuje masnoću. Zatim, uklonite prašak sa komada nameštaja pomoću usisavača i mekane četke. Sličan efekat ima i papir za upijanje. Rastvor za sapun je upotrebljiv samo u određenoj meri, jer može osušiti kožu i učiniti je krhkom. Osim toga, prekomerno jak rastvor sapuna ostavlja ružne ivice na kožnom nameštaju. Zbog toga se preporučuje da koristite neutralni sapun iz apoteke ili jednostavni pH neutralni sapun radi sigurnosti. Ne trljajte kožu, ali je pažljivo tapkajte.

Tretiranje toplotom i hladnoćom

Fleke od masti se uklanjaju toplotom, druga zaprljanja je moguće ukloniti hladnoćom. Vosak od sveća ili žvakaća guma se ubrajaju u uporne fleke. Sa malo leka ili bocom za hlađenje iz zamrzivača, umotanom u krpu da bi se sprečila kondenazaija, moguće je smrznuti ove fleke i zatim ih ručno ukloniti.

Pustiti kožu da se polako suši

Bilo da se čisti spezijalizovanim sredstvom za čišćenje ili tradicionalnim kućnim sredstvom za čišćenje, važno je da se koža suši polako. Što znači nikako ne koristite fen za kosu ili grejanje, jer tako bi koža mogla biti trajno oštećena.

Ne zaboraviti redovnu negu kože

Kako bi se sprečila zaprljanja kože, svaki komad kožnog nameštaja mora biti dobro održavan. Redovna zaštita kože osigurava da je površina otvorene pene kože dobro zaptivena i da prljavština ostaje uglavnom na površini kože prirodnog proizvoda. Ovo nije samo vizuelno poboljšanje kvalitetnog kožnog nameštaja, već i vredna mera, jer se vek trajanja nameštaja značajno povećava.

Neke mrlje ne mogu se ukloniti kod . U ovom slučaju stručnjak pomaže, jer čak i za nameštaj postoji profesionalno hemijsko čišćenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *